Barba Zeme

Kādā veidā biznesa programmatūra aizsargā jūsu uzņēmuma datus?

Viens no vissvarīgākajiem uzņēmuma aktīviem ir finanšu dati, kuru pazaudēšanai vai nonākšanai svešās rokās var būt nopietnas sekas. Kā es varu būt drošs, ka mana uzņēmuma dati ir aizsargāti pret ļaunprātīgiem zagļiem? Padomu sniedz “Standard Books” biznesa programmatūras izstrādātāja “Excellent Businsess Solutions Eesti” AS speciālisti.

Vēl pirms 25 gadiem grāmatvedība tika veikta ar papīra un zīmuļa palīdzību, tagad mums ir viedās ierīces un mākoņpakalpojumi. Mēs vairs tik daudz neuztraucamies par datu fizisku pazušanu, bet gan par drošību un privātumu. Parasti kibernoziedznieku mērķis ir piekļūt uzņēmumu naudai. Tas tiek panākts ar grāmatvedības vai finanšu vadītāja datu nesēju palīdzību, kam tiek piekļūts ne tik daudz, ielaužoties ierīcē vai tīklā, bet gan izmantojot lietotāja nezināšanu. Inficētas e-pasta vēstules atvēršana ir līdzīgi kā durvju atvēršana noziedzniekiem.

Labās ziņas ir tādas, ka “Excellent” klientiem nav jāuztraucas par datu drošību ikdienā, jo “Standard Books” biznesa programmatūras cenā ir iekļauts mākoņpakalpojums, kas nozīmē, ka grāmatvedības programmatūrai var piekļūt, izmantojot internetam pieslēgtu ierīci. Tas nozīmē arī to, ka nav nepieciešamība saglabāt dokumentus datorā, kas savukārt izslēdz iespēju, ka uzņēmuma dati varētu tikt apdraudēti. Tādējādi, piemēram, klēpjdatora pazaudēšana no datu noplūdes vai pazušanas viedokļa problēmas nesagādā.

Tajā pašā laikā “Excellent” katru dienu strādā pie tā, lai novērstu nepatīkamus pārsteigumus arī nākotnē. Šim nolūkam dati tiek dublēti, uzraudzīti un noglabāti, tiek piesaistīti eksperti, un laiku pa laikam tiek veikta sistēmu testēšana, veicot plānotus kiberuzbrukumus, lai atrastu iespējamos trūkumus drošības sistēmā. Dati tiek dublēti vairākos līmeņos, un drošības nolūkos tie tiek glabāti uz dažādiem serveriem, tāpat tiek dublēti serveru interneta sakari un barošana. Pat ja notiek strāvas padeves pārrāvums, rezerves barošanas avoti nodrošina sistēmas darbību, līdz ieslēdzas ģeneratori.

Par “Excellent” serveru parku rūpējas AS “WaveCom”, kura datu centrs atbilst augstākajām prasībām un darbojas gluži kā Holivudas filmās. Datu centrā ir vismodernākā piekļuves sistēma, kas darbojas ar pirkstu nospiedumu, pirkstu vēnu tīkla un sejas atpazīšanas iespēju. Turklāt centrā katrs mazākais nostūris ir aprīkots ar digitālajiem, mikroviļņu un infrasarkanajiem sensoriem, un ar sejas atpazīšanas palīdzību sistēma uzrauga, lai ēkā esošie cilvēki pārvietotos tikai tiem atļautā perimetra robežās. Iekārtu skapji ir aprīkoti ar slēdzenēm un sensoriem.

Uz draudiem ir jāreaģē preventīvi

Parasti kiberuzbrukumu mērķis slēpjas naudā – tiek paralizēta kāda uzņēmuma darbība, tādējādi radot zaudējumus, vai arī tiek prasīta nauda, lai netiktu nopludināti zagtie dati. Līdzās šādā veidā nodarītajiem finansiālajiem zaudējumiem, tiek būtiski ietekmēta arī uzņēmuma reputācija. Šādu risku mazināšanai “Excellent” izmanto monitoringa pakalpojumu, kas nepārtraukti uzrauga informācijas sistēmas, sniedz pārskatu par notiekošo un ļauj ātri reaģēt uz visiem iespējamiem draudiem.

Grāmatveži, kuri neizmanto biznesa programmatūru, visbiežāk savā darbā izmanto Excel tabulas, PDF un Word dokumentus, ar to palīdzību nosūtot arī piedāvājumus, pavadzīmes un rēķinus. Visi šie failu formāti ir izplatīti ļaunprogrammatūru nesēji. Tāpēc gadījumā, ja vēstules saturs šķiet pārāk vispārīgs vai fails aizdomīgs, tad noteikti der konsultēties ar IT speciālistu vai vēstules sūtītāju. Patiesībā ar ļaunprogrammatūru inficētu e-pasta vēstuļu ir ļoti daudz, par laimi, lielāko daļu no tām notver e-pasta servera filtrs. Tomēr, ja saņemat aizdomīgu e-pastu, noteikti pārsūtiet to neatvērtā veidā IT speciālistam. Datu aizsardzības pamatā ir kiberhigiēna jeb apzināta un droša rīcība, izmantojot tehnoloģiskos rīkus, kas pievienoti internetam!

Otrs drošības aspekts ir tehnoloģiskās iespējas. “Standard Books” biznesa programmatūras lietotāju dati atrodas mākonī, tos aizsargā vairāki drošības slāņi, un tie ir šifrēti. Lai klients redzētu savus datus, tam ir nepieciešamas atsevišķas tiesības, kuras ir vairākkārt nodrošinātas, izmantojot sertifikātus, VPN tuneļus un vairākas privātās “atslēgas” jeb paroles. “Excellent” ir veicis lielus ieguldījumus drošībā un turpinās to darīt arī nākotnē. Tikai šādi ir iespējams garantēt drošību saviem klientiem. Tādējādi “Standard Books” biznesa programmatūras lietotāji var būt pārliecināti, ka viņu finanšu dati ir pasargāti.

Beidziet tērēt laiku papīra čeku kārtošanai – digitalizējiet tos!

23. Apr 2024

Ziņas

Kur jums atrodas mapīte ar čekiem, kas kaut kad drīz… Lasīt tālāk

Datos balstīti lēmumi: panākumu atslēga uzņēmuma vadībā

09. Apr 2024

Ziņas

Uzņēmuma datu analīze ir priekšnoteikums kvalitatīvai kļūdu analīzei un ilgtermiņa… Lasīt tālāk

Biznesa vadības sistēmu integrāciju pievienotā vērtība

28. Feb 2024

Ziņas

Pētījumi liecina – uzņēmuma digitalizācija var palielināt darbinieku produktivitāti par… Lasīt tālāk

Kārlis Klovāns
Biznesa attīstības vadītājs

Interesē? Izmēģini bez maksas!

Iepazīsties tuvāk ar “Standard Books” biznesa programmatūras iespējām. Atstāj savu e-pasta adresi un mēs sazināsimies personiski!

Interesē? Izmēģini bez maksas!

Iepazīsties tuvāk ar “Standard Books” biznesa programmatūras iespējām. Atstāj savu e-pasta adresi un mēs sazināsimies personiski!

Paldies!

Jūsu kontaktinformācija ir nosūtīta. Mēs ar Jums sazināsimies.

Kļūda!

Neizdevās nosūtīt datus.

Paldies!

Jūsu kontaktinformācija ir nosūtīta. Mēs ar Jums sazināsimies.

Kļūda!

Neizdevās nosūtīt datus.